Πρακτοριλίκια κατά της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας από τις φυλλάδες Μαρινάκη

Μέχρι και σε αποκλεισμό, ανεπίσημο, αλλά ουσιαστικό, από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων συνεργατών τους που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα σκανδαλολογίας σε απόλυτα "καθαρές" και αναγκαίες προμήθειες για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μετά από εισήγηση και ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι έχουν και την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών και βίωσαν και βιώνουν τον αυτοαφοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων από το κλίμα σκανδαλολογίας που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν οι "χαμένοι" στους διαγωνισμούς των παλαιότερων ετών, η απόφαση να αναληφθεί πρωτοβουλία για να προστατευθεί η ασφάλεια της χώρας πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.
Να σημειώσουμε ότι με διαδοχικά δημοσιεύματα του ιδίου εκδοτικού ομίλου στις εφημερίδες "Νέα", "Παραπολιτικά" και "Η Ελευθερία του Τύπου" επιχειρήθηκε να πληγεί η κρίσιμη για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού ικανότητα να πολεμά τη νύχτα και να αντιμετωπίζει χρησιμοποιώντας διόπτρες νυχτερινής όρασης στους αντιαρματικούς εκτοξευτές Carl Gustaf.
Πίσω από την πολεμική αυτή αναγνωρίστηκε τουλάχιστον μία ξένη εταιρεία ανταγωνίστρια της ελληνικής Theon Sensors η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό των ΕΑΣ που έχει προκηρυχθεί από το 2009 και των Ελλήνων συνεργατών της ξένης εταιρείας, κάτι που σήμανε συναγερμό στο ΥΠΕΘΑ, αφού αν γι αυτή την "μεσαίου" επιπέδου προμήθεια αντιδρούν με αυτό το τρόπο, για μεγαλύτερες προμήθειες, θα προσπαθήσουν να κάνουν ακόμα και... πραξικόπημα! 
Η υπόθεση μάλιστα πήρε μεγαλύτερη έκταση όταν κατηγορήθηκε η ηγεσία του υπουργείου, γιατί αποφασίστηκε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις προμήθειες των Ελλήνων προμηθευτών, όπως ισχύει και για τους ξένους! Ειδικά η υπόθεση του ΦΠΑ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση κατά των δημοσιευμάτων που θεωρήθηκαν κατευθυνόμενα από το εξωτερικό, του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), και έδειξε με απόλυτη σαφήνεια ότι υπήρχε "ξένος δάκτυλος" πίσω από τις αντιδράσεις για την προμήθεια των 1950 διοπτρών νυχτερινής όρασης (1500 με ενίσχυση αστρικού φωτός και 450 με θερμική αναγνώριση).
Φυσικά η τιμή των 8.700 ευρώ ανά διόπτρα, με αυξημένο ΦΠΑ, βάσεις, ανταλλακτικά κλπ. είναι μάλλον χαμηλή και αποτέλεσμα της πολυετούς διαπραγμάτευσης των ΕΑΣ, όταν διόπτρες του εμπορίου για κυνήγι αγριογούρουνου και λαγών με διακριτική ικανότητα στο 50% των ελληνικών, χωρίς καμία στρατιωτική προδιαγραφή και ελληνική προστιθέμενη αξία φτάνουν τις 5.000 ευρώ.
Πηγές του ΓΕΣ ανέφεραν στο pronews.gr ότι "Οι απαιτήσεις του Στρστού ήταν 1950 διόπτρες. Πήραμε στις ίδια τιμή, μεσοσταθμικά, τις θερμικές διόπτρες με αυτές της ενίσχυσης φωτός. Θα πρέπει να μας απονεμηθεί βραβείο οικονομικών. Ξέρουμε ποιοι ξένοι κρύβονται πίσω από τα δημοσιεύματα. Εμείς από τα κρατικά Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προμηθευτήκαμε έτσι ή αλλιώς, το υλικό".
Να σημειωθεί ότι η ελληνική Theon Sensors έχει πουλήσει τα ίδια προϊόντα σε 15 χώρες (HΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, Πακιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ), με πωλήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγιώτης Λάμψιας - Ο βιοπαλαιστής πλοιοκτήτης

Από τον Τσαουσέσκου στον Μωυσή! (του Τάσου Παππά)

Ηλεκτρονική Αθηνών: Η οικογένεια Λυμπερόπουλου και το μεγάλο κανόνι